Förvara kulturarv

Tillbaka

Gammal kunskap förmedlas till yngre

I sommar har vi även kunnat dokumentera håvfiske och pata- och krenkkubygge. Före sikhåvningsperioden måste man bygga pator så att man kan komma längre ut in i forsen. I sommar kunde man konstatera att det fanns små skillnader i olika tekniker när det gäller patabyggen i Sverige och i Finland. Det höga vattenståndet under hela sommaren har orsakar förseningar i patabygge. Även sikens stigning till älven har blivit försenat så pass att man har börjat håva bl a i Vuentoforsen förs i början av förhösten.

Sommarsikprojektet har intervjuat många gamla och kloka fiskare i älvdalen. Berättelser som ingen ännu ha hört har blivit inspelade på band och filmade och fotade. Så småningom kommer det färdiga materialet att spridas på olika sätt till omvärlden genom bl a internet.
Vi fick möjlighet att dokumentera kolkfisket i Pekanpää och Karunki. Det höga vattenståndet försvårade kolkdragning på många platser bl a i Ylitornio och i Hedenäset. Kolkfångstplatserna är ofta gemensamma mellan de svenska och finska fiskarna man bara turas om att kasta om det nu är kolk eller den mer moderna varianten flytnät. Vi sommarsikens anställda vill sända specialtack till alla fiskare för ett fint samarbete i prestationen av er verksamhet.

krenkun-teko2-jarno-niskala
Foto: Jarno Niskala

Under juli rustade bybor och fiskeföreningen i finska Kukkola fiskebodans tak. Bodan fick en ny och vacker spånbeläggning.

parekattotalkoot-2016-jarno-niskala
Foto: Jarno Niskala

Kulturprogram med tradition i Pekanpää

Under andra helgen i juli anordnades en sommarfest i Pekanpää. Den gemytliga omgivningen runt hembygdsgården var fyllt med folk som fick ta del av ett gediget program med både musik, poesi och cirkus. Projektanställda fick berätta om projektet och många såg utställningen och deltog i sikenkäten.
Samtidigt pågick kolk- och flytnätfiske på bägge sidor av gränsälven. På morgonen var våra fotografer på plats i Karunki för att sedan åka över med båt till svenska sidan från Nikka stranden till Bäckesta.

Nikan ranta 2016. Jarno Niskala.jpg
Fotografen Kenneth Mikko åker iväg från Nikkas strand me fiskare. (Foto: Jarno Niskala)

Tornedalens unika kulturella traditioner har dokumenteras under våren 2016 i form av fotografier och video. Några av videoproduktioner ska vara klar under hösten.

(Bilder: Panu Pohjola)
432

Tillbaka