Siken över gränsen

Tillbaka

Sikfesten i Kukkola 30.7. tradition och nutid möts

Sikfesten anordnas varje år som en hyllning till vandringssikens uppstigning till älven. Under Sikfesten i svenska och finska Kukkola i slutet av juli anordnade sommarsikprojektet en unik Sikträff. En flotte tog över intresserade svenskar till Finland på förmiddagen och finländarna kunde besöka den svenska Sikfesten senare på eftermiddagen. Den svenska gruppen fick åka på en traktorflake som körde till festplatsen vid forsen. Där berättade sik-entusiasten Jaakko Heikkilä om fisketraditionen på finska Kukkola. Traditionerna skiljer sig en hel del från fisket i svenska Kukkola. På den ”östra sidan” av forsen, som man brukar säga bland kukkolabor, har den gamla fisketraditionen bevarats utan att den förändrats särskild mycket. Fiskerätten har gått i arv i de jordägande familjerna och man delar fisken fortfarande som man gjorde långt tillbaka i tiden. Kukkolafiskarna visade även ”krenkkubygge” som handlar om att bygga en brygga där man håvar siken i forsarna i Torneälven.

Kukkolas egen mästerkock Helmi Hannu berättade hur man lagar den bästa siksoppan och de hungriga gästerna kunde avnjuta en härlig sopplunch ute i det soliga vädret. Musikunderhållning lättade upp stämningen och hemfärden med traktor tog gruppen runt forsvägen ner till flotten vid Pohjola Safaris anläggning.

Den finska gruppen besökte svenska sikfesten på eftermiddagen. Där var det full rulle med aktiviteter. Svante och Margit Spolander presenterade siktraditionerna i Sverige. Svante berättade hur sikhåvningen är organiserat och Margit hade en matdemonstration om hur man lagar den berömda siksalladen. Hela publiken fick smaka på den goda läckerheten. Forskaren Thomas Hasselborg från länsstyrelsens fiske-enhet berättade om aktuell sikforsning och visade hur de kommer att märka och följa siken i Torneälven.

siikatraffit-2016-mira-kemppainen
Foto: Mira Kemppainen

Familjär sommarfest i Hietaniemi 23.7.

Laxfesten vid udden i närheten av Hietaniemi kyrkan blev ett arrangemang med släkt och vänner från bägge sidor av gränsen. Ca 400 gäster kom till det folkliga evenemanget. Många hade kommit även med båtar från finska sidan. I strålande solväder fick besökarna njuta av laxsoppa, karaoke och fiskekultur under en hel lördagseftermiddag den 23 juli. Sikprojektet medverkade genom att vara på plats och berättade om projektet. Enkäten blev väldigt uppskattat och besvarades av både unga och gamla. I en liten fiskedamm kunde barn fånga fiskar och berätta om sina fiske-erfarenheter. Laxfesten är ett unikt arrangemang som organiseras av finska och svenska fiskeföreningar. Det är stor logistik som krävs för att bl a koka drygt 100 liter laxsoppa. Under Birgit Furmarks ledning gick allting smidigt.

birgit_lohi
Stor mängd laxsoppa. Foto: Pia Suonvieri

Gemensamma Sommarsikträffar 2016 i Tornedalen

TA MED GAMLA FOTON, BESKRIV DIN BÄSTA SIKRECEPT ELLER KOM ATT PRATA!

Sön 10/7 Lauttahaminajuhlat, Poikkilahti gamla skolan, Pekanpää Finland
Lö 16/7 Avtäckning Håvarstatyn, håvningspremiär, Kukkolaforsen Sverige
Lö 23/7 Laxfest Kyrkudden, Hedenäset Sverige
Lö-sön 30-31/7 Sikfest, Kukkolaforsen Finland och Sverige
Hela juli kulturtisdagar i Kukkolaforsens kulturområde.

Siika-kuva1Sommarsikträff 30/7 Kukkolaforsen-Kukkolankoski Sverige – Finland i samband med Sikfesten. Välkommen!

Lö 11.30-14.30 (sv. tid) Sommarsikträff till Finland
Flottfärd från svenska sidan till Finland.             Guidning till fisket i finska Kukkolankoski, fotografen Jaakko Heikkilä, PRO siika r.y. på sve-fi.
Helmi Hannu Kukkola byaförening, ”Hur lagar man en Kukkola siksoppa”, tolkas till sve. Möjlighet att köpa siksoppa/halstrat sik. Länsstyrelsens fiske-enhet och Naturresursinstitutet berättar om forskningsprojektet sve-fi. Därefter flotte tillbaka till Sverige.

Lö 15.30-18.00 (fi. tid) Sommarsikträff i Sverige

Flottfärd från finska sidan till Sverige.
Guidning på kulturområdet Svante Spolander, meän kieli-svenska.
Vi pratar om håvning och får ”prova på” Länsstyrelsen och Naturresursinstitutet märker sik med radiosändare.
Anmälan: kesasiika@gmail.com
Mer info Pia Suonvieri tel. 073 077 6002 eller pia.suonvieri@haparanda.se

sikhändelserpåsommarenMainos