Helmis siksoppa

Tillbaka

anniverkkoon

(10 pers)
2 l fiskbuljong
2,4 kg sik
1 kg potatis
1-2 st lökar
1-2 purjo
3 dl grädde
10 svartpepparkorn
Salt
osaltat citronpeppar
1 kruka hackad dill + körvel

fiskbuljong:
Kallt vatten
Fiskben, lök, purjolök stjälkar
(en bit selleri)
Morötter 2-3
Lite persilja
1-2 lagerblad
5 st vitpepperkorn
salt
(kryddorna kan vara i en kryddpåse)
Koktid 30 min, helst en timme
(600 gr sik – 200 gr fiskben = 400 gr sik)
Tillagning:
När buljongen börjar koka tillsätt potatisen, löken och purjolöken. Lägg även pepparkornen i. Kontrollera smaken. Man kan även lägga till ytterligare fiskbuljongpulver/fond.
När potatisen är halvfärdig tillsätt sikfiléerna.
Till sist häll i grädden och dill och eventuellt körvel. Soppan börjar vara klar.
Fiskbuljong kokas helst i en timme därefter silar man de övriga ingredienserna och använder endast buljongen.

Tipsa oss, om du har ett bra sikrecept och du vill dela med dig!
(Skicka e-post till Jarno: jarno.niskala@tornio.fi.)

Tillbaka