Halstrad sik

Tillbaka

IMG_7820

Förberedande arbete:
Pinnarna täljs någorlunda platta, oftast av barrträd. Det är också viktigt att elden är av rätt kvalitet. Elden får inte vara för stor utan flammorna ska vara jämna och underhållas med mer ved allt eftersom. När fisken är nyfångad från forsen ska den inte längre utsättas för vatten. Enligt ett gammalt recept ska siken inte tvättas efter att den fångats.

Halstra siken på följande sätt:

1. Ta bort fjällen och öppna framdelen av magen, gör ett snitt på framsidan av analöppningen. Ta bort lever med galla och tarm. Magsäcken lämnas traditionellt att hänga från gälar. Om fisken har rom, öppnas magen lite mer och innan fisken steks ser man till att hålla magen så pass öppen att även rommen steks. Gör ett snitt nära stjärten och trä pinnen längs ryggraden ända upp till huvudet.

2. Gör tvärsnitt på fiskens båda sidor. Detta påskyndar stekningen och ger färdiga munsbitar när fisken äts med fingrar.

3. Stek först fiskens tyngre sida i glöden. När den är lagom brun, vänd och stek andra sidan. Till slut öser du fisken med kraftigt saltad vatten.
Tips: saltvattnet är lagom när potatisen flyter till ytan.

4. Stekningen tar från en halvtimme till en timme beroende på fiskens storlek och eldens värme.

5. En med lång erfarenhet av halstring kan avgöra om fisken är färdigstekt genom att se på färgen och känna med fingrar. Halstrad sik ska ätas med fingrar, utan gaffel eller kniv.

Texten är skriven efter Antti Niskalas instruktioner (Tornion perin-
neruoat)